Hřib kovář - Boletus erythropus
Hřib kovář - Boletus
erythropus
VI.
- XI.
jedlý
říše
Fungi - houby
» třída Agaricomycetes
- stopkovýtrusé » řád Boletales - hřibotvaré
» čeleď Boletaceae
- hřibovité
Václav
Voňka: tato hřibovitá houba upoutá každého, kdo ji nalezne a
to z několika důvodů. Je to houba pevná, výrazně barevná od tmavohnědého
klobouku přes karmínově červené rourky, jemně vločkatou, červenou nohu, až po
okamžité zmodrání žluté dužiny po nakrojení nožem.
Tuto houbu nalézám pravidelně od května až do podzimu.
Řekl bych, že roste jako by po etapách nebo vlnách. V okolí Chotěboře jsou
smrkové kyselé lesy, kde se vyskytuje opravdu v hojném množství. Všiml jsem si,
že ho nacházím spíše na sušších místech, podél zarostlých lesních cest a
příkrých strání. Pokud najdete jednoho, určitě blízko bude i další.
Jeho klobouk je proměnlivý od světle sametové hnědé až po
tmavohnědou barvu a záleží, roste li ve stínu, či na slunném místě. Rourky jsou
v mládí žlutavé, později až karmínově červenají. Při otlačení ihned modrají.
Třen je červeně šupinkatý, jakoby posypaný červenou krupicí. Při rozkrojení
houby nám její žlutá dužnina na vzduchu okamžitě zmodrá, později přechází do
tmavých šedomodrozelených tónů. Vůni a chuť má jemnou, příjemně houbovou. Je to
výborná jedlá houba, která však vyžaduje delší tepelné zpracování, protože
syrový nebo nedostatečně dlouho povařený, smažený, dušený…může způsobit
zažívací potíže. Dle mé zkušenosti stačí 20 minut.
Je pravdaže čerstvě nakrájené plodnice vypadají jako
dárek pro zlou tchýni, ale tepelným zpracováním svou zelenomodrou barvu ztrácí
a smaženice příjemně zežloutne. Je výborný na guláš, pod maso, do polévek,
omáček a těstovin. Uvádí se, že je nevhodný na sušení.
Možnost záměny:
Hřib koloděj (Boletus luridus)
Jedlý, dobrý, ale upravovat se musí jako kovář.
Jehož dužnina modrá již méně a především nemá vločkatou
nohu, ale výraznou síťku.
Zde na Hlinecku je Kovář jedna z nejhojnějších hub,
která začíná růst v polovině května, až do posledních zámrazů. Nejprve se
nachází na slunných místech pod duby. Od června ji nacházím na teplejších
slunných místech smíšených lesů a od konce června a do pozdního podzimu se
najde ve všech typech lesů.
Kovář se lehko pozná, třeň je červená, nemá na síťku, má
červené maso, hnědý klobouček. Po zmáčknutí, očištění ihned modrá.
Z kováře je vynikající smetanová omáčka, která dostane krásný barevný
nádech. Jak píše, Václav kovář se musí déle tepelně upravovat. Já jej používám
úplně na všechny způsoby. Je pro mne jedlá dobrá houba.
Houbová gulášovka
Suroviny:
Směs hub, lepší jsou
tvrdší, jako je hřib kovář, křemeňák, lišky, 1 cibule, brambory nakrájené na
větší kousky, olej /nebo sádlo/, kmín, sůl, pepř, uzená paprika, špetka pálivé
/ nemusí být /, 2 lžíce mouky, vývar
Postup:
Houby nakrájíme na
větší kousky, cibuli najemno, přidáme kmín, sůl, pepř a chvíli dusíme na tuku.
Zasypeme moukou, paprikou, zasmahneme, zalijeme studeným
vývarem, prošleháme a přivedeme k varu. Přidáme brambory a vaříme do změknutí.
Kovářské lívanečky
250 g hřibů kovářů, 250 g hladké mouky, 200 ml mléka, 30
g másla, 2 vejce, sůl, mletý kmín dle chuti, kypřící prášek do pečiva dle
chuti, voda na podlití, olej do lívanečníku.
Z mouky, vajec, mléka a špetky prášku do pečiva
připravíme těsto. Potom očistíme houby, nakrájíme je na malé kousky a osolené a
okmínované je dusíme na rozehřátém másle nejméně 15 minut. Jestli se voda při
dušení příliš brzy vypaří, můžeme trochu vody dolít. Potom houby necháme
vychladnout, vmícháme je do těsta a pečeme v lívanečníku dozlatova.
Kovářský koláč
500 g hřibů kovářů, 40 g sádla, 20 g másla, 2 cibule, 5
vajec, 120 g sýra na strouhání, 250 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 20 g
droždí, tuk na vymazání formy, sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka dle
chuti.
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme,
nakrájíme nadrobno a necháme ji zrůžovět na rozehřátém sádle. Přidáme houby a
restujeme do odpaření vody. Osolíme, opepříme, okmínujeme, okořeníme
majoránkou, promícháme a necháme vychladnout. Do mísy vsypeme mouku a osolíme.
Do poloviny mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a 1 vejce, promícháme
a po patnácti minutách přidáme k mouce spolu s máslem. Pomocí zbylého mléka
zaděláme hladké těsto, které rozprostřeme do vymazané formy tak, abychom
vytvořili vyšší okraj. Na těsto urovnáme houby a zalijeme rozšlehanými vejci,
do kterých jsme vmíchali polovinu nastrouhaného sýra. Pečeme asi 40 minut ve
vyhřáté troubě. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme ještě asi 5 minut
zapéct.
Zapečené svíčkové
řezy s kováři
250 g hřibů kovářů, 600 g svíčkové, 600 g brambor, 200 ml
kysané smetany, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 2 cibule, voda na uvaření hub,
olej na smažení, sůl, citronová šťáva dle chuti.
Svíčkovou nakrájíme na kostky, osolíme a na rozpáleném
oleji zprudka opečeme. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a také opečeme na
oleji. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na oleji. Houby
nakrájíme na kostičky, povaříme je 5 minut ve vodě, slijeme a 100 ml vývaru
schováme. Houby necháme odkapat, přidáme je k cibuli a asi 15 minut vše
podusíme. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z hub a
kysanou smetanou osolíme, zakapeme několika kapkami citronu a na mírném ohni
vaříme asi půl hodiny. Maso, brambory a houby promícháme, urovnáme do zapékací
misky, zalijeme omáčkou a zapékáme asi 45 minut.
Zdroj: www.dobréhouby.cz