Hřib strakoš - Suillus variegatus
Hřib
strakoš - Suillus variegatus
VII.
– X.
Jedlý
– tržní
říše
Fungi - houby
» třída Agaricomycetes
- stopkovýtrusé » řád Boletales - hřibotvaré
» čeleď Suillaceae
– kloubovité
Hřib strakoš je jednou z hub, které mám velice
rád. Bohužel bývá hodně okousaný od slimáků a bývá hodně červivý. Jsou roky,
kdy se najde za sezonu 10 – 20 plodnic a jsou roky, že jich roste na kosu, jako
například v loni. Když se přišlo na strakoviště, za 20 minut bylo
nasbíráno. Kupodivu byla malá červivost a slimákům se v suchém podnebí
nechtělo vystrkovat růžky. Na Hlinecku roste od června do listopadu, na mnoha
místech. Upřednostňuje borovici lesní,
pod kterou rád roste a má rád kyselou půdu. Mám vytypované, že roste v borových
lesích a borových monokulturách na suchém podkladu, nebo jej nacházím na rašeliništi
kde borovice i smrčiny s břízou. Je to krásně aromatická jedlá tržní
houba. Používám jej do směsi, omáček, octa a na řízky. Též je dobrý na sušení.
Po usušení strakoše rozemelu s hřibem nachovýtrusým a namíchám společně
s podravkou. Sbírám jen menší
plodnice, velké jsou většinou nabacané vodou. Doporučuji sbírat.
Klobouk má široký, v mládí polokulovitý, pak sklenutý
až rozložený, jen za mokra lehce slizký, jinak suchý, sametově plstnatý, okrový
nebo žlutohnědavý, naspodu s velmi drobnými, pepřově hnědými až olivovými póry.
Hnědavě žlutá dužnina na řezu slabě modrá. Tento hřib sice patří mezi klouzky,
ale má klobouk většinou suchý.
Dočetl jsem se, že dalším kladem této houby je fakt,
že ze všech hřibovitých hub vykazuje nejnižší obsah těžkých kovů.
Látkové
složení hub
Na www.vareni.cz
napsali: Houby obsahují určité množství bílkovin,
aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu,
provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B
(nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají
získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i
některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangan a
jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny. Například v
1kg sušiny bedly vysoké je až 180mg mědi. Hřib strakoš obsahuje až
1500mg železa v 1kg sušiny. Čerstvé houby obsahují až 95% vody. Po usušení se
většina vody odpaří a váha hub se sníží až desetinásobně. Usušené houby
obsahují až 30% bílkovin.
Možná
záměna:
Klouzek kravský – Suillus bovinus, který je však
hladký a za vlhka má velmi slizký klobouk. Je jedlý.
Další
názvy:
hřib
strakoš
klouzek kožešník
bez práce
husí
pupek
kačena
podborovák
kožešník
židák
a
jiné
vynikajici
(Tonda, 17. 4. 2017 11:21)