Sluka svraskalá - Cortinarius caperatus

Sluka svraskalá - Cortinarius caperatus
(Pers.) Fr. 1838
VII. – X.
Jedlá
říše Fungi - houby » třída Agaricomycetes - stopkovýtrusé » řád Agaricales - pečárkotvaré » čeleď Cortinariaceae – pavučinovité
Sluky svraskalé řadím mezi jedny z mých nejvyhledávanějších, nejsbíranějších a mezi nejchutnější, vysoce ceněné houby, které rostou na Hlinecku dosti v hojném počtu. Nacházím je na třech lokalitách, převáženě v smrkoborovém porostu v mech a borůvčí, začátkem letních prázdnin a roste mi tu, až do pozdního podzimu v počtu, desítkách kusů. Naše nadmořská výška této houbičce velmi svědčí. Sluka je vynikající jedlá houba, kulinářsky všestranná, jen má velkou nevýhodu, že má velikou červivost. Sluku používám do směsi, obalovanou jako řízek, mám ji rád usmaženou na másle a kmínu. Dále ji mám rád zapečenou v troubě. Na vymaštěný plech položím kloboučky, posypu je grilovacím kořením a podravkou a nechám zapéct do zlatova. Je to velká mňamka. Pokud mohu doporučit – pokud budete mít příležitost, rozhodně tuto houbu ochutnejte. Jedná se o jedinečný kulinářský zážitek. Kdo sluku dostane do oka, není možná jiná záměna s jiným podobným druhem.
Rod sluka je v Evropě zastoupen pouze jedním druhem, po celém světě je jich ale čtrnáct.
Popis
Klobouk 4 - 12 cm v průměru, v mládí paličkovitého tvaru, později široce zvoncovitý, ve stáří plochý s vyhrblým středem, často vrásčitý, za sucha paprsčitě rozpraskaný, v mládí bělomodravě ojíněný, barvy šedě nafialovělé, nebo stříbrné, zrnitý, okraj podvinutý, ověnčený zbytky plachetky. V dospělosti většinou lysý, kožově žlutý až žemlově hnědý.
Lupeny vysoké, husté, křehké, zvlněné, zoubkem přirostlé, na ostří zubaté a bělavé. Barvy hlínově nažloutlé až rezavě hnědé.
Prsten s dvojitým ostřím, úzký, blanitý, brzo převislý, bělavý až žlutavý, ve stáří až roztrhaný.
Třeň 7 - 15 cm dlouhý, 1 - 3 cm tlustý, válcovitý, tuhý, plný, na bázi hlízovitě ztlustlý, někdy s neúplnou pochvou, nad prstenem v mládí plstnatě vločkatý, pod ním rýhovaný a jemně vláknitý, barvy krémově bílé až okrové.
Dužnina měkká, vodnatě bělavá, neměnná, pod pokožkou okrově žlutavá, ve stáří až citrónově žlutá, s nevýrazně příjemnou vůní, chuti mírné, taktéž příjemné.
Výtrusný prach rezavě žlutý až rezavě hnědý, výtrusy mandlovitého tvaru, jemně bradavčité, mající klíční por, velikosti 10-14 x 7-9 µm, barvy žluté.
Ekologie
Výskyt druhá polovina července až říjen jehličnaté lesy s příměsí břízy, zřídka listnaté lesy, od nížin vysoko do hor, pospolitě na kyselé půdě s příměsí sušší rašeliny. Upřednostňuje borovice, vyšší polohy a kyselé půdy.
Jedlá.
Možné záměny
Pavučinec mnohotvárný (Cortinarius multiformis) na první pohled připomíná sluku svraskalou a je též jedlý. Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus), v mládí, který má robustnější mladé plodnice nemá prsten, ale má za to šafránově žlutou dužninu která nepříjemně páchne. Lupeny má vždy zakryté pavučinkou a je nejedlý.
Zajímavosti
Chutná, za čerstva všestranně použitelná ke konzumaci. Výtečné jsou ještě uzavřené plodnice naložené v octě, nebo karbenátky. V dnešní době při negativních změnách ekosystému dochází k ústupu této houby a stává se pomalu vzácnou. Rozites má v Evropě pouze jeden známý druh. Caperatus znamená svraskalý. Najdeme ji ve výškách i 2000 m nad mořem.
Zdroj: BioLib
Více fotografií v galerii
Komentáře
Přehled komentářů
Díky za info o této vynikající houbě, kterou jsem začal sbírat až letos, po ověření její "tototožnosti" dle Vašich stránek. Již jsem ji vyzkoušel na všechny možné způsoby a vždy byla vynikající. Naposledy ve falešné drštkovce, která neměla chybu. Zítra zkusím karbanátky :).
Zdraví
V.Jansa - Domažlice
Re: teď již také sbírám
(Kudláček, 6. 10. 2014 9:17)To mě velice těší, že jste se naučil sbírat tento druh houby dle tohoto atlasu. Je doopravdicky vynikající na všechny způsoby. Nikdy neskazí chuť! Jak ji člověk dostane do oka, není nikdy problém, i s různými barevnými vartami. Nejhorší je, že bývá často červivá. Kudla
Nadšenec
(Viktor Adam, 29. 5. 2013 23:03)V první řadě bych chtěl poděkovat autoru za super stránky.Na houby chodím od 3 let ,ale sluku znám pouze 20 let.Bohužel byl problém ji najít.Loni jsme byli na dovolené v JC a tam rostla na kosu.Nikdo ji nesbíral,ale my jsme měli žně.Dle mého názoru chut této houby je lepší než muchomurka ružovka-masák.Do té doby sem ji považoval za špičku.Sluka je nejen výtečná houba.ale je super i v upravě-lze ji sušit,naložit,zamrazit apod.Je z ní i výtečná smaženice bez přídavku jiných hub.Sám preferuji smaženici ze směsi hub.Národ český se považuje za houbaře,ale mě to spíž připadá jako hejno kobylek nerespektující uctu k přírodě a všemu co tady ještě zbylo.Jsem moc rád,že ještě existují lidé,kteří pochopili,že svět se netočí kolem nich,naopak jsou sami schopní něco nabídnout-tímto myslím pana autora a klobouk dolu.S pozdravem Viktor Adaam
Re: Nadšenec
(Kudláček, 30. 5. 2013 15:07)
Děkuji za poklonu. Velice to potěší a vím, že tuto práci nedělám nadarmo ;-).
Jsou roky, že vypukne slukobraní a jsou roky, když najdu jednu, dvě plodnice. Je škoda, že o tuto houbu začíná být čím dál větší zájem.
Dříve můj, tatínek sbíral křemenáče, kozáky, praváky, lišky a jen sluky, nic jiného!!!
Tak já našel plný košík těchto hub
(jens, 28. 9. 2012 16:28)v blízkosti Srní u České Lípy.Kdybych měl více košíků, naplním je také.
teď již také sbírám
(Vladimír Jansa, 2. 10. 2014 12:58)